Unikátnu šesťmetrovú sochu pozvárali z ruských železničných podvozkov

16.11.2012 Ilava

Dubnica nad Váhom 16. novembra (TASR) – Unikátnu šesťmetrovú sochu pozváranú výlučne z ruských železničných podvozkov vytvorili v rámci týždňového sochárskeho sympózia ZOCELE 2012 akademický maliar Rasťo Trizna s kolegom Richardom Keťkom.

Socha nazvaná Transsibíria SK je slovenským unikátom, takú vysokú sochu doteraz nikto na Slovensku nepozváral.

Podľa producentky Marcely Voškovej socha predstavuje drsnosť a krehkosť prírody a symbolicky zobrazuje vstup človeka do prírody. Je príkladom toho, že aj oceľou sa dá vyjadriť príroda a spôsob, ako ňou človek prechádza. Socha vznikla počas týždenného sochárskeho sympózia, ktoré sa konalo od 9. novembra a vyvrcholí dnes vernisážou vo výrobných halách v Dubnici nad Váhom. Profesorom a študentom Vysokej školy výtvarných umení poskytol priestor, materiál i technologické zázemie Dubnický Metalurgický Kombinát (DMK).

"Sochári mali počas celého týždňa možnosť tvoriť z odpadu alebo materiálu, ktorý nájdu na zemi alebo na šrotovisku, umelecké diela. Okrem toho mohli odlievať rozmerné reliéfy z ocele a tvoriť rozmerovo veľké objekty, ktoré by za iných okolností, vzhľadom na obmedzené kapacitné a finančné možnosti školy, nemohli robiť. Celý týždeň im boli k dispozícii aj odborní majstri a robotníci, ktorí pomáhali s technickou realizáciou diel," uviedla Vošková s tým, že za týždeň vytvorili umelci tucet umeleckých diel.

Sympózium vyvrcholí dnes večer záverečnou vernisážou, ktorá bude priamo vo výrobnej hale, kde sa počas dňa pracuje, ale pre tento výnimočný večer sa premení na galériu a koncertnú halu. "Počas vernisáže bude totiž súbežne pracovať jedno pole, kde sa pred zrakmi pozvaných hostí bude taviť oceľ a následne odlievať do pripravených foriem. Celý proces bude možné sledovať naživo, alebo prostredníctvom prenosu na veľké plátno. Rovnako odprezentujú aj krátky zostrih ako jednotlivé sochy vznikali," uzavrela Vošková.
 

Vyberte región